Veel gestelde vragen


Hoe kan ik me aanmelden?

Je kan je via mail aanmelden of via de 'contacteer ons'-link.

Graag je naam en telefoonnummer duidelijk noteren zodat wij je terug kunnen contacteren. Je mag ook vermelden met welke vraag er aangemeld wordt, zodat wij gericht contact kunnen opnemen.

Telefonisch aanmelden is geen optie aangezien wij niet opnemen tijdens consultaties.

Gelieve de spammailbox in de gaten te houden na aanmelding, aangezien wij merken dat de mail met voorstel tot opstart daar vaak in terecht komt.

Hoe verloopt een eerste gesprek?

Een eerste 'intake' gesprek is een kennismakingsgesprek. Daarbij luisteren wij graag naar jouw hulpvraag en de weg die je tot nu toe al hebt afgelegd. Er wordt samen bekeken wat de noden en behoeften zijn, en of er de "klik" is met de therapeut. Deze klik is nodig om vertrouwen en veiligheid te kunnen opbouwen in het therapeutische proces.

Hoe verloopt de therapie?

Na de intake wordt samen beslist of een therapeutisch proces kan opgestart worden. De therapie wordt afgestemd op de hulpvraag, en is dus steeds op maat. Op regelmatige basis worden de sessies geëvalueerd. De samenwerking tussen cliënt en therapeut staat op de voorgrond. Na een intensieve periode, is er steeds mogelijkheid om over te gaan naar een follow-up periode, waarbij de consultaties elkaar minder frequent opvolgen.

Wat is de frequentie van de sessies?

Ook de frequentie van de sessies gebeurt in overleg tussen cliënt en therapeut. Dit is afhankelijk van de agenda, de hulpvraag en de financiële mogelijkheden.

Wat is het beleid rond afspraken tijdens en na de school- en werkuren?

Vele ouders en adolescenten wensen hun afspraak na de school- en werkuren te maken. Wij begrijpen deze wens. Deze uren zijn felbegeerd maar beperkt.

Daarom kiezen wij voor een systeem van solidariteit: elke cliënt krijgt de kans om een ​​keer na de school- of werkuren te komen, en elke cliënt krijgt dus ook een consultatie tijdens die school- of werkuren.

Wij schrijven dan een attest waardoor de afwezigheid gewettigd is op school. Ook voor de werkgever kunnen wij dergelijk attest opmaken.

Hoe verloopt de betaling?

Elke sessie wordt op het einde van de sessie betaald. Dit kan cash, maar ook via mobiele betaling. In uitzonderlijke omstandigheden kan er overgegaan worden naar overschrijving. Na betaling ontvang je een betalingsbewijs.

Is er terugbetaling van de mutualiteit?

Er is (gedeeltelijke) terugbetaling van de mutualiteit. We verwijzen je dan ook naar je mutualiteit om de documenten “terugbetaling psychotherapie” af te drukken en mee te brengen zodat wij deze kunnen invullen. Het aantal sessies en het terugbetaalde bedrag per sessie is verschillend van mutualiteit tot mutualiteit.

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Omwille van de toename van het aantal hulpvragen en het onzorgvuldig omspringen van sommige cliënten met hun afspraken, vragen wij om op een verantwoorde wijze om te gaan met de gemaakte afspraken.

We maken graag tijd en ruimte voor jouw begeleiding.

Uit respect voor andere cliënten, je eigen proces en onze tijd, vragen we om consultaties die niet kunnen doorgaan ten laatste 2 volledige werkdagen (48u) op voorhand te annuleren of te verplaatsen. Dit doe je door je psycholoog of therapeut per sms of via e-mail te verwittigen. Dit geeft hem/haar de mogelijkheid om alsnog een andere cliënt de afspraak aan te bieden. Gebeurt dit niet of niet tijdig, dan wordt deze consultatie in rekening gebracht.

In het geval van overmacht (ziekte, overlijden, ongeval of plots veranderde weersomstandigheden) wordt 50% van de sessie aangerekend. Dit ter compensatie van het geleden financiële verlies van je afspraak, de reeds getroffen voorbereidingen voor je sessie en de te betalen huur door je psycholoog.

In het belang van de begeleiding is het best zo weinig mogelijk af te bellen. Je psycholoog is in dat geval niet verantwoordelijk voor gemiste sessies of een eventuele grotere tijdspanne tussen jouw sessies. Het agenda van je psycholoog is het referentiepunt en de enige juiste bron voor de afspraken.

Indien de therapie wordt opgestart, verklaart u zich akkoord met deze voorwaarden.

“Goede afspraken maken goede therapieën”

Wordt er samengewerkt met anderen?

In functie van de hulpvraag kan er steeds samengewerkt worden of overleg gepleegd worden met betrokken partijen en doorverwijzers. Het is ook mogelijk dat wij inschatten dat er extra netwerk dient te worden ingeschakeld. Dit gebeurt steeds in overleg.

Hoe lang is de wachtlijst?

Het is zeer moeilijk om de wachttijd in te schatten. Deze hangt af van verschillende factoren: op welke termijn kunnen lopende begeleidingen afgerond worden? hoeveel wachtenden zijn er voor u op de wachtlijst? starten alle wachtenden voor u op de wachtlijst ook effectief op?…

Als hulpverlener leggen we de nadruk op zorg op maat en kiezen we er voor om onze cliënten professionele therapie te bieden, op maat en tempo van de cliënt.

Hoe zit dat nu met die 11 euro?

In alle eerlijkheid, wij weten het ook niet. Volgens recente berichtgeving zijn er nog heel wat opstakels die in de weg staan. Wij kijken alvast uit naar een regeling die ervoor zorgt dat psychotherapie betaalbaar wordt voor alle cliënten, zowel huidige als toekomstige cliënten. To be continued….

update 1:

Psychologen kunnen ondertussen in de conventie stappen en daardoor cliënten zien aan 11 euro. MAAR…er zijn vele restricties, regeltjes en administratieve verwachtingen waar wij ons niet kunnen in vinden, en onszelf én jullie niet aan willen verbinden. Zo is er geen vrijheid meer in keuze van psycholoog, gaat het over een beperkt aantal sessies aan die 11 euro, is er verplichte registratie (aan wie ?)(en wat doen ze met die gegevens?), zijn er niet voldoende middelen om alle psychologen in deze conventie op te nemen, en kunnen cliënten die al in therapie zijn, geen gebruik maken van die regeling. Voor ons voldoende reden om (nog) niet in te stappen in deze conventie.


Update 2:

Niet alle psychologen kunnen in de conventie stappen. Dit is afhankelijk van de middelen per regio. Niet alle cliënten kunnen gebruik maken van de conventie. De bijkomende regeltjes blijven, dus wij kiezen nog steeds voor voorzichtigheid en stappen (nog steeds) niet mee in de conventie.

Wat is de betekenis van EMDR Practitioner?

In Vlaanderen en Wallonië is er een erkend opleidingsinstituut voor EMDR die Belgisch en Europees erkend is (EMDR-België vzw en EMDR Europe).

Dit opleidingsinstituut Integrativa biedt als enige de officiële opleiding vanuit het gedachtengoed van Francine Shapiro, de grondlegster van EMDR.

De artsen, psychologen en psychotherapeuten krijgen hier een volwaardige opleiding die bestaat uit theoretische en praktische opleidingsonderdelen én heel wat uren verplichte supervisie bij de erkende EMDR supervisoren. Op www.integrativa.be kan je alle EMDR opgeleiden terugvinden die hier gestudeerd hebben, en kan je ook zien welke opleidingsonderdelen zij met succes hebben afgerond. Op www.emdr-belgium.be kan je alle EMDR Practitioners opzoeken die het volledige traject hebben afgelegd, waardoor zij gecertificeerd worden met de titel EMDR Practitioner.

EMDR-België vzw is de officiële beroepsvereniging voor EMDR Practitioners.

Wij merken dat heel wat collega psychologen en psychotherapeuten EMDR aanbieden aan cliënten, zonder daarbij de erkende opleiding gevolgd te hebben.

Psycholoog is beschermd beroep

De titel van psycholoog is beschermd. Wij zijn dus onderlegd aan beroepsregels, en verwijzen voor informatie naar de Psychologencommissie.

Belangrijke weblinks

Voor meer info verwijzen we u naar onderstaande links:

De wet geestelijke gezondheidsberoepen: https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/geestelijke-gezondheidszorgberoepen 

Deontologische code psychologen: https://www.compsy.be/nl/deontologie-wetgeving 

Psychologencommissie: https://www.compsy.be/nl/ 

Belgische EMDR Vereniging: www.emdr-belgium.be

Lijst erkende EMDR therapeuten: www.integrativa.be